Siirry suoraan sisältöön

Kirjoittajista

Veli-Matti Heinijoki

Katselen maailmaa hävittäjälentäjän näkökulmasta. Lentäjätausta ja 40 vuoden monipuolinen kokemus työelämästä ovat tehneet minut uteliaaksi.
Miten ja miksi ihmiset toimivat niin kuin toimivat ja tekevät sellaisia päätöksiä kuin tekevät eri tilanteissa?

Miksi uusia toimintatapoja on niin vaikeata omaksua ja hyväksyä, vaikka koulutuksissa ollaan asioista hyvinkin innostuneita?

Vastauksia ja samalla omia kiinnostuksen kohteita olen löytänyt toimintakulttuureista, ihmisistä ja erilaisista sosiaalisista todellisuuksista, joita nykyisin kupliksi kutsutaan.

Olen tehnyt töitä toiminnallisen turvallisuuden hyväksi sekä sotilas- että liikennelentämisen parissa, kaivosteollisuudessa sekä terveydenhuollossa. Olen palvellut sekä kotimaisia että kansainvälisiä yrityksiä. Näissä tehtävissä olen tavannut lentoemäntiä Singaporesta, kaivosmiehiä Sambiasta ja lääkäreitä Suomesta. Kaikki ovat ihmisinä hienoa porukkaa.

Ihmisten löytäminen ja kohtaaminen systeemien uumenissa on usein mahdollistanut yhteisen ymmärryksen syntymisen ja halun toimia ennakoiden ja turvallisesti sekä samalla tehokkaasti ja taloudellisesti. Minua on usein hieman harmittanut ajatus siitä, että laiminlyömällä turvallisuutta saataisiin aikaan tehoa ja tuloksia, koska kokemus osoittaa aivan päinvastaista.

Ystäväni Petrin kanssa olemme paljon keskustelleet potilasturvallisuudesta.  Keskustelujen tuloksena olemme ryhtyneet kirjan tekoon tavoitteena kurkistaa terveydenhuollon ikkunoista sisään, mitä siellä turvallisuuden suhteen tapahtuu ulkopuolisen silmin katsottuna. Kutsumme myös lukijoita mukaan ajattelemaan potilaslähtöisesti, oppimaan uutta ja muuttamaan toimintaa turvallisemmaksi joka päivä.

Veli-Matti Heinijoki
Everstiluutnantti evp.

Petri Pommelin

Lääkinnällisten laitteiden suunnittelun, valmistuksen ja käytön turvallisuuden valvontatehtävät virittivät ajatukseni riskienhallinnan maailmaan. Kun jatkoin matkaani 15 vuoden rupeaman jälkeen toisaalle, törmäsin terveydenhuollon toimintakulttuuriin.

Terveydenhuollon palvelujen keskeinen ominaispiirre on luottamus. Se ansaitaan toimimalla toistuvasti luotettavasti.

Kahdentoista vuoden kuluessa tekemäni havainnot kertovat arjen sujuvuuden ja turvallisuuden hallinnan kroonisesta muutostarpeesta. Parantamisen varaa on monessa suhteessa.

Ajatukseni ovat saaneet vahvistusta ja tukea, kun olen Vellun kanssa katsellut samasta ikkunasta toimintakulttuurin ilmenemistä erilaisten tapahtumien kautta.

Toivottavasti tämä kirja auttaa lukijaa ymmärtämään ne seikat, joissa ennakoimalla voidaan parantaa turvallisuutta.

Petri Pommelin
TkL

Tilaa tai kysy kirjasta!