Siirry suoraan sisältöön

Korona ja potilasturvallisuus

  • tehnyt

Kesä kallistuu syksyn suuntaan. Olemme saaneet elää poikkeuksellisia aikoja Korona-viruksen varjossa. Kansakunta tiivisti rintamansa vastustajan edessä. Me olemme parhaimmillamme, kun edessä on yhteinen uhka. Terveydenhuolto ponnisti voimansa ja onnistui. Ihmiset kantoivat vastuuta ja onnistuivat. Esivalta ohjasi ja johti asiantuntijoiden avulla tilannetta ennakoimattomassa tilanteessa ja onnistui. Virheitäkin tuli, mutta uusi johtamiskulttuuri, jossa pääministeri myönsi virheet avoimesti, tylsytti kritiikin ja vei keskustelun asialliselle suunnalle, mitä meidän pitäisi oppia virheistä. Potilasturvallisuus pienemmässäkin mittakaavassa pitäisi saada paremmin turvattua vastaavanlaisella yhteispelillä myös arjen oloissa.

Oppi ei ole siinä, että emme ole valmistautuneet varastoimalla riittävästi suojatarvikkeita. Tosiasiassa turvallisuusammattilaisen näkökulmasta valmistautumisen ja varautumisen puutteet olivat johtamisvalmiudessa. Se näkyi kyvyssä reagoida. Kaikkiin maailman kriiseihin ei voi materiaalisesti valmistautua. Sen sijaan tarvitaan ennakoivaa riskianalyysia erilaisista skenaarioista esimerkiksi alla olevan kuvan mukaisesti. 

Kriisitilanteen johtaminen on toiminnan jatkuvuuden hallintaa, eri toimialojen yhteispeliä ja viestintää. Sen pitää perustua jatkuvasti ylläpidettävään tilannekuvaan ja riskianalyysiin. Ole valmis johtamiseen ja yhteispeliin.

Sairastin itse maaliskuun puolivälissä Koronan ja tartutin myös perheeni. Tartuntaketjun tunnistaminen sujui ripeästi ja kohtuullisen selkeät puhelinohjeet lääkäriltä johtivat eristykseen. Itse tauti ei ollut minun kohdallani kovin kivulias eikä vakava. Pari viikkoa vaimon hoivissa sujui hyvin. Onneksi hänen sairautensa oli minuakin lievempi. Naapurit ja sukulaiset huolehtivat kauppa-asioista. 

Suomen onnistumista kuvaa, että lähes aina, kun olen kertonut sairastaneeni Koronan, olen ollut ensimmäinen kuulijan kohdalle tullut Koronasodan veteraani. Näin oli myös terveysaseman puhelinpäivystäjän kohdalla. Toivotaan siis kestävyyttä, hyvää yhteispeliä ja kykyä oppia virheistä vieläkin paremman suojan saavuttamiseksi, kun toinen aalto uhkaa.

Veli-Matti Heinijoki
Turvallisuusasiantuntija