Siirry suoraan sisältöön

Taruolento sote-esimies

  • tehnyt

Aamulehdessä julkaistiin 11.1.2021 kirjoitus johtamisesta terveydenhuollossa. Kirjoittajat kaipasivat uutta otetta johtamiseen ja esimiestyöhön. Olen toiminut kouluttajana useissa terveydenhuollon organisaatioissa ja havainnut lähiesimiestyön ja työn johtamisen poissaolon. Eikä niitä edes kaivata. Esimiesten tehtävät ovat puhdasta hallinnointia. Mistä löydän sijaiset, jotta osastoni työvuorot pyörivät? Miten saan aikaiseksi lomalistat, joiden takaraja häämöttää? Arki on työvuorojen suunnittelua, palavereissa istumista ja tietojen kirjaamista. Esimies on usein myös eri kerroksessa kuin missä työntekijät potilaiden kanssa.

Olin puhumassa esimiestaidosta potilasturvallisuuden takaajana. Kun sain loppusanat sanotuksi, ponkaisi tilaisuuden emäntä ja porukan esimies ylös ja huusi: ”Nyt tulee tärkeää asiaa. Lomalistat pitää saada valmiiksi tämän viikon aikana!” Tämä käytävällä kaikuva epätoivon sävyttämä huuto seurasi pois kiiruhtavien työntekijöiden kantapäillä. Toisessa tilaisuudessa hoitajat sanoivat, että esimiehiä ja esimiesten tehtäviä pitää vähentää ratkaisuna työntekijäpulaan.

Näiden esimerkkien toimintakulttuuriin eli talon tapaan toimia ei mahdu ajatus työntekijöiden ja työtehtävien päivittäisestä johtamisesta. Sen hyötyjä ei nähdä. Työvuorojen vaihdot ovat nykyisin liukuvia ja raportointi sähköistä. Ongelmat kirjataan eri järjestelmiin odottamaan lopullista unohdusta. Esimies ei ehdi palvella, opastaa ja tukea työntekijää. Ihmisten johtaminen on niukkaa tai puuttuu kokonaan.

Työtehtävien hallinnassa ilmenee kroonista vajetta, ja siitä kärsii sekä potilaat että työntekijät. Ongelmaa ei ratkaista sillä, että pieni osa porukasta hakeutuu erilaisiin johtamiskoulutuksiin pyrkiessään urallaan eteenpäin. Sen sijaan tarvitaan transformaalista muutosta ja ylimpien johtajien oivallusta, että johtamisen arvostus on tärkeää ja sen rakentamisella on kiire.